Задъжаха над 3 кг контрабандни златни и сребърни накити на "Капитан Андреево"

14:41, 23 юли 19 25 1479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два опита за контрабанда на над 3 кг златни и сребърни бижута предотвратиха митническите служители на ТД "Южна морска".

На 16 юли на трасе „Входящи автомобили и автобуси“ на МП "Капитан Андреево" пристига автобус с турска регистрация, пътуващ от Турция през България за Румъния. При проверка на последните седалки в пътна чанта са открити 15 пакета със 774 изделия от жълт и бял метал - пръстени, медальони, гривни, синджири и обици.

Според експертизата на вещото лице една част от откритите накити са от 14-каратово злато с общо тегло 109.38 грама, а другите са от сребро с висока бижутерска проба 925 с общо тегло 2754.8 грама. Установено е, че накитите са собственост на един от пътниците, турски гражданин.

Само ден преди това, при проверка на лек автомобил, влизащ в страната от Турция, митническите служители откриват в дамската чанта на финландска гражданка полиетиленови пликове с 487,20 грама златни накити и монети от 22 и 14-каратово злато.

Контрабандно пренасяните 3351.38 грама златни и сребърни накити на обща стойност близо 54 000 лева са иззети с протоколи и подлежат на отнемане в полза на държавата. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Митниците напомнят, че при пренасяне през границата на страната, която е външна на ЕС, нормата за безмитен внос на изделия от сребро е 300 грама, а на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама