Нерегламентирана продажба на прасета е установена в Хасково

12:10, 24 юли 19 25 1354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съвместна проверка на Областната дирекция по безопаснот на храните /ОДБХ/ и полицията установи случаи на нерегламентиран транспорт и продажба на прасета на животинския пазар в Хасково. Това съобщи директорът на ОДБХ - Хасково д-р Георги Илиев на открито заседание на областната епизоотична комисия. Това е безотговорно и абсолютно недопустимо в тежката ситуация с разпространението на болестта чума по свинете, коментира той.

Бедствено положение е обявено в Плевен заради африканската чума

Бяха съставени 4 акта по Закона за ветеринаромедицинската дейност. При констатиране на следващи такива случаи животните ще бъдат ефтаназирани на място, предупреди д-р Илиев и поиска по-строги мерки на контрол върху движението на животинска стока. Днешното заседание трябваше да отчете набелязаните преди седмица мерки срещу недопускане на разпространението на заразата.

Унищожават още един индустриален свинекомплекс в Русенско заради чумата

Д-р Илиев посочи, че в няколко общини от областта е приключило разпореденото преброяване на немаркираните животни в т. нар. "заден двор" на лични сторанства. Определени по общини са били също така места за загробване при евентуална необходимост от такива. Представител на Областното пътно управление докладва за набелязаните маршрути за придвижване на животни и дезинфекцията на крайпътни отбивки и в 20-километровата зона от ГКПП-та.

Бедствено положение е обявено в Русе заради африканската чума

Областният управител Станислав Дечев призова събраните на срещата институции с различни компетентности по въпроса за по-отговорно отношение към тежкия ветеринарен проблем.

В края на миналата седмица на зам.-министъра на земеделието Лозана Василева при визитата й в региона е бил представен доклад за предприетите досега превантивни мерки, който е получил одобрение.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама