Локализиран е пожарът между селата Равна гора и Щит, продължава гасенето и на пожара над Карлово

10:40, 02 сеп 20 25 2833 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Нов пожар се разгоря късно снощи в Хасковска област. Второ огнище се е активизирало в Сакар планина между свиленградските села Равна гора и Щит. По искане на Областната управа  днес в борбата с огнената стихия се очаква да се включат и военни.

Вчера пожарът затвори за малко и магистрала "Марица". Заради гъста пелена дим, колите бяха пренасочвани. Директорът на Пожарна безопасност замина спешно за Свиленград.

"Сериозен пожар гори и край свиленградското село Равна гора. Там огънят успя да обхване 3 000 декара площ, сред които пасища и горски територии", това заяви главен комисар Николай Николов директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

„Добрата новина е че към момента пожарът е локализиран. Над 100 души се включиха в гасенето с 11 противопожарни екипа, горски и общински служители, доброволно формирование и местни. Те останаха дежурни цяла нощ”, каза областният управител на Хасково Стефка Здравкова.

Тя посочи, че вероятно пожарът е причинен от човешка небрежност. Имало и други фактори – силният вятър и сухото време.

„Към момента обстановката на територията на страната е относително спокойна. За вчерашния ден възникналите пожари са 171. Три са пожарите, които представляват внимание за нас. Първият е над град Карлово в област Пловдив. Там са обхванати около 40 дка. Това е трудна пресечена местност. Включиха се и колеги от Българската армия с хеликоптер. Днес продължават гасителните действия. Локализиран е“, каза още Николай Николов.

Снимка: Министерство на отбраната

Двадесет военнослужещи от 3-ти механизиран батальон на 61-ва механизирана бригада продължават отстраняването на последствията от разразилия се пожар в местността „Триъгълника” над водопада „Сучурум” в град Карлово, съобщават от Министерство на отбраната.

Военнослужещите действат под ръководството на майор Лъчезар Русеков – заместник-командир на трети механизиран батальон.

„Вторият пожар в област Хасково при Александрово, който е локализиран и продължават гасителните действия. Третият е този при село Равна гора. Той обхваща около 3000 - 3500 дка сухи треви, храсти и широка растителност. Унищожено е около 70 дка боров масив. Продължаваме действията и на 95% считаме, че пожарът е овладян“, допълни гл. комисар Николов.

Ако се запази такава метеорологичната обстановка и не духа силен вятър, няма да има опасност. Вчера ситуацията беше критична. Имаше непосредствена опасност за Равна гора и целия боров масив зад нея, обхващащ планината“, каза още той.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама