Сухопътни войски провеждат най-мащабното учение за последните 20 години

15:15, 27 окт 20 25 3103 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

На полигона "Корен" се проведе най-мащабното учение на Сухопътни войски за последните 20 години. В него участваха над 3000 военнослужещи, 550 танка, артилерийски установки, бронирани машини и хеликоптери . Учението наблюдаваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. 

Учението има за цел в реални условия да създаде онези умения, които до момента са придобивани в по-малки войскови формирования, съобщиха от Министерството на отбраната.

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

"Бойните способности не се изграждат за ден. Това е постоянен процес по тяхното изграждане и поддържане и това учение е елемент от този сложен процес“, каза Румен Радев.

Министър Красимир Каракачанов заяви, че са взети всички предпазни мерки. На военнослужещите са направени тестове предварително, като не са установени заразени. Заради съмнения в здравословното му състояние, един военнослужещ е бил отстранен от учението. „Може да се наложи дълго време да живеем с пандемията, но това не означава, че армията ще прекрати своята подготовка и няма да изпълнява своите задължения, които са й вменени по Конституция“, категоричен бе министърът на отбраната.

Военнослужещите показаха завиден професионализъм. Присъствал съм на много учения както у нас, така и в чужбина, и мога да кажа, че българският войник по своята подготовка по нищо не отстъпва на военнослужещите в никоя друга натовска държава“, подчерта Каракачанов.

Той коментира, че доброто представяне на военнослужещите е свързано с подобряването на условията в Българската армия и като пример посочи повишеното заплащане, социалния пакет за военнослужещите, както и положителното отношение на държавното ръководство.

Основната задача, поставена с учението „Балканска стена“ е цялата 61-а механизирана бригада да бъде развърната на поле, в истински условия. В продължение на почти 18 години това бе правено първо с един батальон и след няколко месеци – с друг батальон. „След 18 години имаме възможности и ресурсно осигуряване, които ни позволяват цялата бригада да дойде на това учение“, посочи бригаден генерал Валери Цолов, който е офицер, провеждащ учението.

Снимки: Министерство на отбраната

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама