Сватба на мозайки от IV век... пред очите на кмета на Ивайловград

16:15, 02 ное 20 25 4508 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Вълна от възмущение в социалните мрежи заради случка с участието на кмета на Ивайловград Диана Овчарова в римския дворец Вила „Армира“. Разказът е на Димитър Иванов, който е бил на мястото, като турист, заедно със семейството си.

Публикацията си започва с думите: „Тоталната простащина просто ни залива отвсякъде!“ и обяснява как още на влизане уредничката ги предупреждава, че след 30 минути в залата на музея ще има церемония за сключване на граждански брак, но могат да останат и да разглеждат. „И си заприиждаха сватбари най-свободно, затракаха токчета по мозайките от IV век... Гостите се разполагаха, както им е удобно“, коментира Димитър Иванов.

Аз обаче направих скандал. Попитах водещия церемонията кое е длъжностното лице и защо допуска посетителите да стъпват върху артефактите. Оказа се, че пред мен стои кмета на Ивайловград (Диана Овчарова, 3-ти мандат ГЕРБ), която ми заяви, че не е моя работа да следя за спазването на правилата. Аз съответно й възразих, че при отсъствие на длъжностни лица, тази функция се поема от гражданите. И после си казахме още неща на висок тон и накрая тя каза във въздуха "повикайте охрана", явно забравила, че не е в кметския си кабинет. Някои сватбари я подкрепиха със "сега не е момента да се правиш на оргинален"“.

По-съвестните от гостите все пак отстъпват от мозайките и се подреждат по обходните пътеки. „Но кметицата им съобщи, че тези мозайки са много здраво залепени и са обработени със специални материали, т. е. всичко си е ок. Пък и явно си ги имаше за бащиния“, пише още Димитър Иванов.

По-късно от община Ивайловград признаха, че е допуснато нарушение и неспазване на правилата. "Стъпването по мозайките наистина не би следвало да се допуска, но в случая, в желанието си за социална дистанция, съобразно изискванията за превенция от възможно заразяване с коронавирус, е допуснато, това да се случи. Няма компроментирана настилка", написаха те във Facebook и се ангажираха това повече да не се повтаря.

По случая се самосезира и Районната прокуратура в Ивайловград. В античната вила е разпоредена проверка, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

 

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама