Проф. Николай Овчаров: Откритата монета на Цар Иван Асен II е сред най-великите в българското Средновековие

12:28, 19 юли 19 25 3427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

7 от над 150 находки при разкопки в Перперикон показа археологът Николай Овчаров. Сред тях са три бронзови кръста като два са нагръдни, а единият е рамо с изображението на евангелиста Йоан, бронзово ключе за сандък със съкровище, предаде БГНЕС.

Най-значимо от откритията обаче е монетата на Цар Иван Асен II.

Това е една изключително рядка находка. Монетите, които до този момент са открити в цяла България са 27-28. Това е първото доказано българско монетосечене. Има спорове, че Калоян е пускал монета, това обаче е доказано за Иван Асен II, който както знаем разширява България почти на целия Балкански полуостров. От негово време има една златна монета, всички останали са билонови – медни със сребърно покритие, което рядко се запазва“, разкри археологът.

Той посочи, че на едната страна на откритата преди два дни монета е изобразен Христос, а на другата самия Иван Асен II, който е коронясван от Св. Димитър- покровителят на Солун.

„Имаме друга монета от Перперикон, на която самият Цар Иван Асен II коронясва синът на Теодор Комнин – Мануил. Това ни показва, че той е бил васал на българската корона през това време“, обясни той и добави, че е доказан, че монетите са направени в солунската монетарница, което говори за силното влияние на България в Солун по време на управлението на Иван Асен II.

Той добави, че откритата монета на Цар Иван Асен II в Перперикон е отглас от най-великите монети от българската средновековна история – епохата на Цар Иван Асен II.

Овчаров обясни, че находките ще бъдат показани през февруари в 2020 г. в София по време на изложбата, показваща постиженията на българската археология, а след това ще станат част от експозицията на музея в Кърджали.

Археологът разкри, че екипите му работят и в Мисионис край Търговище, където са открили нова църква, която е много добре запазена. Най-вероятно тя е от времето на късната античност или първото българско царство.

Николай Овчаров каза в аванс, че възнамерява да направи задълбочено изследване за Влад Цепеш, по-известен като Дракула.

„Оказа се че и ние българите има какво да кажем в тази посока. Не само той, но и всички влашки войводи от 15-16 в. пишат на един чудесен български език. Връзките с българската държавна традиция са много дълбоки и може би те ще станат основа за едно бъдещо мое изследване“, каза още той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама