Акцент на деня: Африканска чума и в Благоевградско, полицията отстрани протестиращите от пътя Сливен-Ямбол

17:30, 15 авг 19 25 3451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първи случай на африканска чума по свинете регистрираха и в област Благоевград. Мъртвото животно е било намерено в река Струма край града. Пробата му е била положителна.

На извънредно заседание на епизоотичната комисия Валентин Стоичков - зам.-кмет на Кресна, заяви, че очаква напрежение сред местните хора.

„Хората ще ги убедим трудно, защото в момента не е сезон, в който да се колят прасета. И най-вече ще ги убедим трудно, защото става дума за установено заболяване само при едно животно, което не е ясно как се е озовало в Кресна. Това, че не са направени проби на други прасета, които се отглеждат в града, ще бъде основният проблем, който може да провокира напрежение“, каза още Стоичков.

Той добави, че жителите на общината се съмняват, че прасето е на някой от тях.

За да се ограничи заразата, Кюстендилска област обяви санитарна зона. При доброволно заколване и оползотворяване на прасетата от т.нар. "заден двор" стопаните ще получат 300 лв. на двор за дезинфекция и за мероприятия за почистване на обекта.

Засега чисти откъм заболяването са само областите Кюстендил, Перник и Кърджали.

Новият случай идва на фона на отмененото бедственото положение в Свищовско. Там бяха умъртвени над 17 000 животни от местния свинекомплекс и 99% от животните в личните стопанства.

В Русенска област, която пострада най-много от болестта, вече са унищожени 70 006 прасета. В момента се извършва дезинфекция на обектите и се пристъпва към възстановяване на дейността.

Междувременно след двуседмична блокада от страна на недоволни стопани от село Крушаре пътят Сливен - Ямбол вече е отворен. Това стана след масирана намеса на полицията. Хората недоволстваха срещу доброволното умъртвяване на прасета като част от мерките срещу африканската чума.

Валентина Василева, председател на Единна народна партия и един от организаторите на протеста и блокадата в Крушаре, заяви във facebook: „Две седмици изравяхме мърша от всякакви долове и реки и обяснявахме на областния. Той обясняваше да отворим пътя, ние му обяснявахме, че трябва да вземе спешни мерки“.

Северна Македония пък обяви, че започва извънреден отстрел на диви свине заради риска от пренасяне на африканска чума по свинете.

В страната все още няма случаи на болестта. Отстрелът се въвежда като превантивна мярка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама