РИОСВ-Перник не успя да затвори депото за отпадъци край Дупница

15:27, 04 фев 20 25 3155 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Купища боклуци отново са захвърлени под магистрала "Струма" край Дупница. Новото сметище се е оформило само няколко месеца след големия пожар, който горя на магистралата през август.

РИОСВ-Перник направи днес неуспешен опит да връчи предписание за затваряне на депото за отпадъци на "Феникс"-Дупница, тъй като собственикът му Кольо Илиев не бе открит, предаде БГНЕС. 

За да открият собственика на депото, служителите на РИОСВ поискаха съдействие на полицията. Соня Йорданова от РИОСВ-Перник съобщи, че ще бъдат предприети предвидените от закона мерки. „Целта на предписанието е дружеството да спре да получава отпадъци и да ги третира, докато не се почистят всички замърсени терени извън разрешеното”, добави Йорданова.

5 хил. лева глоба за фирмата, чийто боклук се запали под АМ „Струма“

Въпреки че към този момент фирмата е спазила всички законови изисквания, притеснението идва от фактът, че купчините боклук се намират само на няколко метра от виадукта, който горя през лятото на миналата година. След пожара Пътната агенция изчисти за собствена сметка боклука под съоръжението и два метра встрани от него, които попадат в сервитута на магистралата.

Купчините с отпадък са високи повече от пет метра и идват почти на равнението на пътното платно. А от другата страна в момента продължава разчистването на опожарения участък.

Служители на депото обявиха, че собственикът Кольо Илиев е в болничен, съобщи БНТ.

Ремонтът на магистрала "Струма" при Дупница ще струва около 1,8 млн. лв.

„Тези отпадъци са тук от лятото, не са мърдали. Наложена му е принудителна административна мярка да ги почисти, но тя не е изпълнена, наложен му е акт, днес отново дойдохме да връчим втора такава, но не го открихме, полицията го издирва”, поясни експертът от РИОСВ.

Пламналите отпадъци под моста на автомагистралата го повредиха, платното за Благоевград беше затворено за 4 месеца. Ремонтът му беше на стойност близо 2 млн. лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама