Затварят предприятието, което трупа незаконно отпадъци под моста край Дупница

18:39, 05 фев 20 25 2636 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предприятието за преработка на отпадъци "Феникс Дупница" ще бъде затворено, а дейността му - прекратена. Ще бъде осигурена и полицейска охрана, за да не бъде позволено то да работи, предава bTV.

Проверяват боклука под магистрала "Струма" по заповед на Борисов

Държавата ще намери начин да се справи и със струпаните под моста на автомагистрала "Струма" отпадъци. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов при посещението си във "Феникс Дупница" днес. Там бяха също министърът на околната среда и водите Емил Димитров и Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

От думите им стана ясно, че е образувано досъдебно производство за нерегламентирано управление на отпадъците, не по установения от закона ред, което застрашава здравето и живота на хората срещу собственика на "Феникс Дупница" Кольо Илиев. То е под надзора на Районната прокуратура в Дупница.

Собственикът на предприятието Кольо Илиев не беше открит и днес.

Извършени бяха претърсвания и изземвания от офисите му, след неспазване на издадените предписания за разчистване на терена под моста на автомагистрала "Струма" от август миналата година досега.

Вчера експертите от РИОСВ-Перник също не успяха да връчат на Илиев акта за принудителна административна мярка, тъй като той не беше открит.

Министър Емил Димитров каза, че приоритетите на главния прокурор и премиера са ситуацията с водата и с отпадъците.

"Както виждате институциите работят. В цялата страна се провеждат следствени действия, ние няма да спрем до тук, с този случай, но в ситуации като тази трябва да има много по-бърза възможност за закриване на обекта" заяви министърът, като допълни, че предстои да бъдат обсъдени и законодателни промени.

Той каза още, че са били изрязани всички незаконни водопроводни отклонения от язовир Дяково. Днес пък той е покачил нивото си с 4 см.

"Получи се така, че мината и заводът рекетират чрез три села държавните институции – пуснете вода за завода, иначе няма да дадем вода за едно село, пуснете вода за мината, иначе няма да дадем за други две села. Изпратил съм хора, които да пуснат вода на тези села, хората там не са длъжни.

Язовирът ще бъде пълен и ще се ползва за граждански цели, когато е над 50 % ще се преценява дали да се пуска за ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове и други.

Ако не бяха предприети тези мерки, вода щеше да има до месец май", каза Емил Димитров. Заради намаленото количество вода в язовир Дяково има проблем с водоснабдяването за част от селата в района.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама