Строят нов затвор в България

10:10, 10 фев 22 25 3365 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Нов затвор, отговарящ на европейските стандарти, ще да бъде изграден до март 2024 година в с. Самораново, община Дупница.

В проекта е заложено и изграждането на производствени цехове, в които лишените от свобода да имат възможност да участват в трудова дейност, съобщиха от Министерството на правосъдието за БТА. По първоначални разчети, се очаква разкриването на приблизително 90 нови работни места за служители.

Тъй като в последните 80 години в България не е строен нов затвор, инвестиционното намерение на ГДИН предвижда изграждането на най-модерно по своя тип съоръжение в региона

Против проекта се обявиха жителите на село Самораново. Мястото на затвора е на няколко метра от детска градина и училище, заявиха местни хора в ефира на Нова телевизия. Според тях проектът се прави тихомълком, а кметът на селото е уведомен за това само преди месец.

Според местните, създаването на такъв затвор ще попречи на развитието на селския туризъм в района и да понижи цената на имотите. Местните са изразили несъгласие с това, че вместо дом за възрастни хора, в селото им може да има затвор. Според тях и кмета на населеното място Райко Цветков, изграждането на затвора ще задълбочи и проблема с водоснабдяването на селото, който е целогодишен, заради остарялата и амортизирана водопроводна мрежа.

Хората са обезпокоени за сигурността и имиджа на селото, защото думата „затвор“ звучи плашещо и тревожно, е посочил кметът Райко Цветков на среща с депутата от БСП Бойко Клечков, съобщиха от пресофиса на народния представител.

Сега в бившите казарми при Самораново се помещава затворническото общежитие към Бобовдолския затвор, в което изтърпяват присъда лишени от свобода с по-лек режим.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ново 20 12:59, 10 фев 22

Там ще бъдат настанени,сумиста Амстердама Борисов Гешев Цацаров Пеевски доган Горанов и цялата шяйка от герб и дпс.Първо ще върнат заграбените пари и имущества.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама