НАЙ-ГОЛЯМАТА ФОТОВОЛТАИЧНА ЦЕНТРАЛА В БЪЛГАРИЯ - ФЕЦ ВЕРИЛА, ВЕЧЕ Е В ЕКСПЛОАТАЦИЯ

08:18, 23 юни 23 / Регионални новини 25 1921 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чрез соларния парк Електрохолд Трейд ще осигури енергия за Yettel и CETIN през следващите 10 години

Най-голямата изградена до момента соларна централа в България - ФЕЦ Верила (123 MW), беше официално пусната в експлоатация днес.

Чрез нея Електрохолд Трейд  ще захранва Yettel и CETIN със зелена енергия през следващите 10 години, след като двете страни сключиха PPA договор. Това е най-големият корпоративен PPA в България до този момент.  Той  ще  обезпечава съответно 80% и около 86% от общото потребление на двете компании.

Електрохолд Трейд е най-големият лицензиран търговец на електроенергия в България и е част от едноименната група, собственост на най-големия публичен холдинг в страната - Еврохолд. Yettel е един от водещите телекоми, а CETIN - един от големите доставчици на телекомуникационни услуги на едро. И двете са част от чешката PPF Group.

Инвестицията във ФЕЦ Верила е малко над 200 млн. лв., осигурена със собствени средства и финансиране от Банка ДСК и Varengold Bank. Инвеститор е проектната компания "Белозем солар парк 3", сред чиито собственици са и мажоритарните акционери в Еврохолд. Главен изпълнител на инсталацията е българо-германската SUNOTEC - един от лидерите в Европа в изграждането на фотоволтаични централи.

ФЕЦ Верила е разположена на южния склон на Верила планина до с. Крайници край Дупница на терен от над 1300 дка. Местоположението й на 700-1000 м. надморска височина на неравен терен със стръмни склонове превръща проекта в един от най-предизвикателните и атрактивните в Европа.

Централата съдържа над 220 хил. соларни панела и повече от 4240 т стоманена конструкция. През дните с интензивно слънчево греене централата ще произвежда електричество, което може да захрани области като Кюстендил и Благоевград.

Инсталираната мощност на фотоволтаичния парк съставлява 7%* от общия капацитет на изградените до момента мощности в този сегмент в страната.  Екип от над 200 експерти на SUNOTEC участваха в строителството на централата, което стартира през септември 2022 г.

На официално събитие по случай откриването на ФЕЦ Верила присъстваха евродепутатът Цветелина Пенкова, член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика, областният управител на Кюстендил Александър Пандурски и  кметът на гр. Дупница инж. Методи Чимев, както и други официални гости и представители на бизнеса. Министърът на енергетиката Румен Радев изпрати поздравително писмо.

ФЕЦ Верила е голяма зелена стъпка в прехода на България и Европа към чиста енергия от възобновяеми източници. Стратегията на компанията като един от водещите доставчици на пазара е да предложи зелени и устойчиви във времето решения за своите клиенти. Електрохолд има екип от професионалисти с опит в енергийния мениджмънт и необходимата инфраструктура, за да разшири присъствието си във ВЕИ сектора в близкото бъдеще“, заяви на събитието Карел Крал, главен изпълнителен директор на Електрохолд.

„Този проект е част от стратегията ни за развитие, която предвижда изграждане на вертикално интегриран бизнес модел, включващ производство, разпределение, доставка и продажба на зелена електроенергия. Ние вече мислим за следващите стъпки – разширяване на ВЕИ мощностите и прилагането на най-добрата форма на съхранение на произведената зелена енергия“, каза Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на „Еврохолд“ и председател на Надзорния съвет на „Електрохолд Продажби“.

В тази връзка очакваме до края на годината портфолиото ни от възобновяеми мощности да достигне над 500 МW“, каза Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на Еврохолд и председател на Надзорния съвет на Електрохолд Продажби. 

„Гордеем се, че имаме ключов принос за зеления енергиен микс на България чрез изграждането на соларни централи като Верила“, каза Калоян Величков, основател и главен изпълнителен директор на SUNOTEC.

*Според данни на ENTSO-E за инсталираните фотоволтаични мощности към края на 2022 г.

За Електрохолд България ЕООД

Групата Електрохолд е 100% собственост на Eastern European Electric Company B.V., притежавана от Еврохолд България АД. През юли 2021 г. най-големият публичен холдинг в България придоби седем дружества на чешката държавна компания CEZ a.s., опериращи в сферата на разпределението, снабдяването и търговията с електроенергия. Електрохолд България изпълнява координиращи, управленски и поддържащи дейности за всички дружества от групата – Електрохолд Продажби, Електрохолд Трейд, Електрохолд ИКТ, ЕРМ Запад, Електрохолд ИПС и Фрий енерджи проджект Орешец.  

www.electrohold.bg

За Електрохолд Трейд

Електрохолд Трейд е първият лицензиран търговец на електрическа енергия в България. От създаването си през 2005 г. до 2022 г. компанията е доставила близо 45 млрд. KWh електрическа енергия на бизнес клиенти. Дружеството търгува на пазара на едро, предоставя решения за индустриални и корпоративни клиенти и управлява водеща балансираща група.

https://electrohold.bg/bg/trade/

 

Електрохолд България

Корпоративни комуникации

Email: [email protected]

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама