Откриха обновения път Плевен- Ловеч

18:30, 06 дек 18 25 1376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. са рехабилитирани 11,784 км от път II-35 Плевен – Ловеч. Инвестицията е за близо 6,5 млн. лв. Ремонтираният участък беше открит от председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов, областния управител на Плевен Мирослав Петров и др. Второкласният път осигурява най-кратката връзка между Плевен и Ловеч, свързвайки двата областни града, и е основна пътна комуникация към фериботния комплекс „Никопол - Турну Мъгуреле“ на река Дунав.

С финансиране от ЕС се ремонтират над 30 км от път II-35 Плевен - Ловеч - Троян. През миналия програмен период чрез ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. бяха основно обновени 10 км в участъка между Троян и Кърнаре. По ОП „Региони растеж“ 2014-2020 г. днес завърши рехабилитацията на 12 км на територията на Плевенска област (лот 7) и продължава работата  на още 9 км в област Ловеч - Околовръстният път на Ловеч (лот 16), каза инж. Глосов. Той  посочи, че десетки години поддържането на пътната мрежа е било недофинансирано и в следващите  възможностите ще се подобрят значително с въвеждането на електронната система за таксуване - електронна винетка за автомобилите от 1 януари 2019 г. и тол за изминато разстояние за превозните средства над 3,5 тона от 16 август.  Това е една справедлива система, в която всеки ще плаща за това колко ползва пътя и колко го похабява, докато в момента леките автомобили имат по-голям принос в приходите от ползването на пътища,отколкото товарните превозни средства, обясни председателят на УС на АПИ.

В лот 7 на ОПРР е участъкът от път II-35 Плевен - Ловеч от км 13+600.47 до км 25+384.27 и той не преминава през населени места. Напълно е подменена пътната настилка и е подобрено отводняването. Положена е нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. Основно са ремонтирани мостът над река Пърчовица и селскостопански подлез, както и четири кръстовища. Две от кръстовищата са с третокласния път III-3502 - за село Беглеж, а останалите са с общински пътища за с. Бохот и с. Ралево. За осигуряване на по-добра видимост и повишаване на безопасността кръстовищата са преоформени.

Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 7 е „Автомагистрали Хемус“ АД.

Общата стойност на проекта е 6 769 696,49 лв. с ДДС. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама