Поп от Троянския манастир изгони дете с аутизъм

22:04, 22 дек 18 25 3068 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Йеромонах на име Георги от Троянския манастир се отнесе впечатляващо грубо към дете с аутизъм и се опита да го изгони заедно с майка му от храма в навечерието на светите дни на Рождество.

Скандалното поведение на отеца е заснето на видео от присъстващи в манастира. То бе споделено от майката Кристина Борисова, която е журналист от русенската телевизия ТВН. В същата медия работеше жестоко убитата Виктория Маринова.

Eто какво сподели нейната колежка в личния си Facebook профил:

„За изминалите пет години никога не съм писала подобна публикация, но след случилото се, просто няма как да се въздържа от коментар. ЗАРАДИ ДЪЩЕРИЧКАТА МИ!...
На 16 декември с дъщеря ми и наши приятели посетихме Троянския манастир. Както повечето от вас знаят, там се намира Чудотворната икона, пред която хората се молят за здраве и изцеление. Не е случайно, че именно там потърсихме Божията сила.

Дъщеря ми - Емма - е на пет години и е с поставена диагноза генерализирано разстройство от аутистичния спектър. Тя не говори, има известни затруднения в комуникацията, но е спокойно дете. Умее да се справя в различна обстановка, но не и според духовните лица в Троянския манастир.

С много болка изписвам тези думи. Никой не иска да се сблъсква с тази част от живота - сигурна съм.
Но аз съм майка. Майка на дете с проблем. И ако това да ме изгонят от заведение, защото аниматорката (например) не може да се справи с детето ми, е нещо нормално в моя живот, то това духовно лице да ме изгони от свещен храм, защото детето ми "вика и крещи", е нещо, което не мога да оставя в пространството.

Църквата е като опора за тези, които влагат надеждата си, че предстоят хубави неща в живота ни. Място, кътче, където да се помолиш тихо и да се надяваш тайничко на изцеление - че от утре детето ти ще проговори, например. Е, след това видео, може би ще ме разберете, че е трудно да повяврвам в нещо. Вече...

Все пак остава Доброто, което никой не може да изтръгне от сърцето ми. Знам, че някъде там, във времето, ще дойде момент, в който Емма - моята малка дъщеричка, ще усети света по начина, по който ние го усещаме. Без някой да я обвинява затова, че е различна.

Аз съм част от МАЙКИТЕ. Майките, които се борят за правото децата да не бъдат оставени настрана, а да бъдат част от нашето общество. Защото обществото сме всички ние - без значение от поставената диагноза.

Надявам се, че това видео ще стигне до тези, които трябва да го видят.

Съжалявам, мила Емма, че беше и ще бъдеш свидетел на още НЕсправедливости. Възмездие ще има. Независимо дали в църквата или извън нея.
МАМА ЩЕ Е ВИНАГИ ДО ТЕБ!

Извинявам се на всички онези, които ще ангажирам емоционално с това видео. Но..., ако го пазя вътре в себе си, просто ще се взривя. А и едва ли ще помогна на детето си.

Желая весели празници на всички. Все нещо хубаво ще се случи... някога.“

Днес журналистката от Русе сподели, че е получила официално извинение за случилото се от Величкия епископ Сионий, който е игумен на Троянската света обител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама