Пациенти на хемодиализа в Ловешката болница останаха без медикаменти

12:10, 26 фев 19 25 1461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Болни на хемодиализа остават без необходимите медикаменти за лечение - за това сигнализираха пациенти на Ловешката болница. Те твърдят, че през последните седмици не са получавали лекарствата, които им се полагат по Здравната каса, алармира bTV.

Преди три години в болницата имаше аналогичен проблем, разликата от тогава до сега е, че към този момент в отделението е топло.

Ася Ангелова, придружител на пациент с бъбречна деностатъчност, твърди че купува задължителните лекарства, необходими за терапията на съпруга й. „Ние бяхме принудени сами да си закупуваме лекарствата – миналата година бях купила три бинокрита, три ампули желязо, и се наложи преливането на банки кръв на моя съпруг”, казва Ася Ангелова. Тя допълва, че от началото на годината този проблем отново се е появил.

Жената обяснява, че на съпруга й се поставя по една инжекция седмично. Тя коментира, че това не е достатъчно и затова се е наложило отново да си закупи три банки кръв, както и трябва да се продължи с инжекциите, които му се полагат, за да е ефективно лечението.

Друга пациентка коментира, че три години са й осигурявали медикаменти и консумативи за лечението, но от началото на годината няма и се е наложило тя също да си купува всичко.

„Проблемът в случая идва основно от липсата на финансови средства, те не достигат по принцип за болницата, а не само за нашето отделение”, посочи началникът на отделението по хемодиализа д-р Алдин Начков.

В момента изцяло липсват медикаменти, допълни той. В случая за еритропоетина, все още нямаме договор, болницата няма сключен договор с фирмата доставчик, каза още д-р Начков.

Лекарствата, които пациентите си закупуват, по принцип им се полагат, защото те се прилагат заради съпътстващите заболявания, придружаващи хроничната бъбречна недостатъчност, обясни лекарят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама