Музеят в Берковица търси начин да направи копие на поднос, подарен на княз Батенберг

17:40, 30 яну 19 25 1315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският музей в Берковица търси начин да обогати колекцията си с копие на поднос, подарен на княз Александър Батенберг при посещението му в града на 16 септември 1879 година, съобщи директорът му Ивайло Пешков.

Оригиналният поднос, който местните хора подарили на княза при посещението му в града, е бил откупен наскоро от министъра на културата Бойл Банов на търг във Виена. От музея в Берковица се надяват да намерят средства, за да си направят копие на подноса.

Княз Батенберг пристига в Берковица на път за пристанището в Лом и остава в града близо денонощие. Местните историци разказват, че монархът бил посрещнат тържествено и с ентусиазъм от първенците на града и от местните хора. Те му подарили поднос, който бил изработен от местен занаятчия, но името му днес не е известно.

В Берковица Батенберг се срещнал и с младия тогава Иван Вазов, който по това време бил председател на Окръжния съд в града. Князът пожелал на известния вече поет и писател да продължи да пише, за да радва хората с творчеството си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама