В Монтанско започва доброволно клане на свине в стопанства тип "заден двор"

09:54, 01 авг 19 25 1618 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областният управител на Монтана Росен Белчев даде указания на кметовете на общини за умъртвяване на прасета от лични стопанства, попадащи в зоната на индустриална свинеферма, съобщава “Фокус“.

В изпълнение на мерките, приети с решение на Централния епизоотичен съвет, е обособена 20-километрова зона около промишлена свинеферма „Транс Елит“ ЕООД с. Ерден, община Бойчиновци. Тя попада в регистъра към БАБХ заедно с още 64 индустриални ферми.

БАБХ потвърди нови огнища на чума в областите Монтана, Пловдив и Разград

В 20-километровата обособена зона в Монтана попадат населени места от общините Бойчиновци, Монтана, Берковица, Георги Дамяново и Якимово, както и населени места от община Криводол, област Враца.

С цел превенция и неразпространяване на заразната болест в обособената зона следва да бъде преустановено отглеждането на свине в обекти от тип „заден двор“.

Необходимо собствениците на домашни прасета в обособената 20-километрова зона да преминат към доброволно клане на животните от стопанствата си.

Танева: Положението с африканската чума е много тежко

Собствениците на свине от обекти тип „заден двор“ трябва да бъдат уведомени от инспекторите на Областна дирекция по безопасност по храните – Монтана, че добитото месо от собствени животни може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70°С, достигнати във вътрешността на късовете месо, предвид факта, че вирусът на АЧС е изключително устойчив при изсушаване, осоляване, пушене, охлаждане и замразяване на месото.

След изтичане на срока за доброволно клане на прасета Областна дирекция по безопасност на храните – Монтана ще пристъпи към умъртвяване на домашните прасета от обособената 20-километрова зона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама