Прокуратурата разследва смъртта на новородено в болницата в Монтана

10:23, 29 яну 20 / Общество 25 1204 Topnovini

Родители са внесли сигнал в прокуратурата в Монтана за смъртта на новороденото им дете. Бебето е починало само два дни след раждането. От болницата все още не казват причината за смъртта на опечаленото семейство, съобщи bTV.

На 23 януари следобед в монтанската многопрофилна болница се ражда здраво момченце. Два дни всичко е наред, но през нощта срещу третия нещо се случва, в резултат на което детето почива. Младото семейство е от Враца, но майката Изабела Петрова е решила да роди в Монтана, защото е чула много добри неща и отзиви за лекарите в местната болница. Бременността ѝ е протекла нормално, а неин лекар е бил завеждащият родилното отделение Захари Николов. Когато получава болки, лекуващият ѝ лекар я изпраща в болницата, където я приемат. Лекарите взимат решение за раждане със секцио, защото няма разкритие.

Прокуратурата разследва смъртта на новороденото в болницата във Видин

Бебето се ражда здраво и жизнено с тегло 3500 грама и височина 50 сантиметра. Лекарите не са казали на майката за наличието на никакви здравословни проблеми, а на втория ден след раждането Изабела вижда детето си. „Ръчичката му беше ледено студена и трептеше“, спомня си майката, която попитала лекарите дали това е нормално и те ѝ отговорили положително. Вечерта детето повърнало в креватчето си, но сестрите не взели мерки да го изправят и да го оригнат, разказва Изабела, а малко по късно през нощта детето е починало. „Никой не ни уведомява. Това става между 12.30 и 1.00 ч. Никой не е я е известил (майката), че детето се е влошило и има някакви здравословни проблеми“, казва бащата Петър Цветанов.

През нощта са извикани кардиолог и педиатър, защото детето се е влошило, но никой не уведомява майката, която е в съседно помещение. Към 9.00 ч. на следващата сутрин майката научава, че детето се бори за живота си. „Как три дена след раждането нашето деца е при здравите деца, а после умира?“, питат близките на опечалените родители и искат да разберат защо детето не е било транспортирано в София, след като се е влошило.

На втора инстанция: Намалиха присъдата на акушерката, нападнала новородено

„Твърде рано е за изявления. Сформирана е комисия, която ще проверява случая, включително и дали има отклонения от медицинските норми. Чакат се резултатите от хистологичната експертиза, която ще стане готова след не по-малко от 20 дни“. Това казват за случая от МБАЛ „Д-р Стамен Илиев" в Монтана.

Родителите искат да получат справедливост и ако е допусната лекарска грешка, докторите да бъдат лишени от права, за да не навредят на други деца.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани