Жълт код за проливни валежи в няколко области на България

07:15, 29 яну 19 25 2229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

НИМХ обяви жълт код за опасно време с предупреждения за валежи в областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Пазарджик и Пловдив. Очакват се значителни валежи от дъжд до 30 литра на квадратен метър. В планинските райони на Южна България - Западните Родопи, Рила и Пирин, над 1000 метра надморска височина ще вали сняг. Валежите продължават и в сряда.

В Рило-Родопската област и на места в планинските райони на Западна България снежната покривка ще се увеличи още. В Източна България и на места на север от Стара планина ще духа умерен, временно до силен южен вятър и дневните температури там ще се повишат и ще остане почти без валежи. Минималните температури ще са минус 2-3 градуса, в Югоизточна България 5-8 градуса. Максималните температури ще са между 3 и 8 градуса, в Източна България - между 11 и 14 градуса.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. По Черноморието облачността ще е по-често значителна, но валежи не се очакват. Ще духа умерен, временно до силен южен вятър. Максималните температури ще са от 8 до 13 градуса. Температурата на морската вода е 6-7 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. В планините облачността ще е значителна и в масивите от Западна и Централна България ще вали сняг, под 1000 метра - дъжд. В Рило-Родопската област валежите ще са значителни. Ще духа умерен до силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2 градуса, на 2000 метра - около минус 1 градус.

Динамично и сравнително топло за края на януари и началото на февруари ще се задържи времето и през следващите дни. Два по-слабо изразени циклона ще преминат над страната от югозапад на североизток. В сряда отново ще има превалявания, предимно от дъжд, над 900 метра - от сняг, повече като количество в западните райони и Рило-Родопската област. В Северозападна България са възможни поледици. В Източна България вятърът ще е от югоизток, умерен и там дневните температури ще са високи - над 10 градуса, на места до 14 градуса; по ниски ще остават в Западна България - между 3 и 8 градуса. През нощта срещу четвъртък облачността временно ще се разкъса, но в четвъртък отново ще се увеличи.

Превалявания от дъжд ще има на повече места в Южна България, в планините там - от сняг. Минималните температури ще са между минус 2 и 3 градуса, в югоизточните райони до 5-6 градуса, максимални - между 4 и 9 градуса, в Югоизточна България - до 12 градуса.

В следващите дни се очаква повишаване на речните нива на реките около Смолян (река Черна) и Рудозем (река Елховска). А по поречията на Места и притоците й - Неврокопска и Туфча са възможни поройни наводнения.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама