Перник празнува в Деня на Свети Иван Рилски

09:00, 19 окт 18 25 1858 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Перник ще чества Деня на града - 19 октомври с богата празнична програма. Денят, в който почитаме Свети Иванн Рилски Чудотворец, ще започне в 8 часа с празнична Света литургия за здраве и благоденствие в едноименния пернишки храм.

Точно в 11.00 часа ще тръгне празничното дефиле на училищата, носещи името на покровителя на Перник Св. Иван Рилски.

Официалното откриване на празника ще започне на площад "Кракра" с ритуал за издигане на националния флаг. След това ще бъдат връчени наградите "Перник 2018" за принос в областта на здравеопазването, социалната дейност, образованието, културата, спорта, медиите и бизнеса. Ще бъдат обявени и новите почетни граждани на Перник. Тази година със званието ще бъдат удостоени певицата Павлина Горчева и баскетболистката Евдокия Огнянова /посмъртно/.

Програмата ще продължи с изпълнения на Ансамбъла за народни песни и танци "Граовска младост".

Мая Горова и Богомил Живков ще подредят изложба живопис и скулптура в галерия "Любен Гайдаров". В Регионалния исторически музей ще бъде показана експозицията "150 години храм "Св. Георги".

За почитателите на класическата музика Камерен оркестър "Орфей" с диригент Райчо Христов ще изнесе концерт под заглавие "Хоризонти" в музея. От 13 до 16 часа ще има изяви на млади таланти и фолклорен концерт в центъра на Перник.

Празнична палитра пък ще бъде изненадата за най-малките на естрадата в Градския парк.

Акцент в празничната вечер е концертът на популярни изпълнители. Финалът на вечерта ще бъде поставен с празнична заря.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама