Недоволство избухна в Перник заради преместване на скулптори

16:15, 21 ное 18 25 1111 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Недоволство се породи в Перник заради преместване на скулптори, които са дарение на града.

Творбите са създадени по време на проведения през 2014 година симпозиум по скулптура, посветен на 85-годишния юбилей от обявяването на Перник за град. Проблемът ще бъде обсъден на заседание на Общинския съвет, което ще се проведе утре, предаде БНР. 

Скулптурите са от гранит и са дело на доц. Емил Бачийски, доц. Цветослав Христов, Рашо Митев, Георги Георгиев и Камен Цветков. Сега авторите искат скулптурите да бъдат преместени в пространството на един от заводите в Радомир, тъй като не са били експонирани, съгласно условията на договора, и две от тях са били повредени при честото им преместване.

Миналата година на авторите е предложено скулпторите да бъдат експонирани поетапно в градския парк, но те не се съгласили и настояли за едновременното им експониране, твърди кметът Вяра Церовска. В докладна до местния Общински съвет тя предлага преместването на скулптурите в Радомир да бъде разрешено за не по-малко от 10 години, след което те биха могли да бъдат експонирани в парка в Перник. Предложението е на база писмо, подписано от доц. Цветослав Христов - завеждащ катедра "Скулптура" в Националната художествена академия.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама