Над хиляда изпълнители ще участват в събора "В сърцето на Граово"

17:40, 11 юли 19 / Култура 25 2311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Второто издание на Църногорския събор "В сърцето на Граово" при манастира "Св. Св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян" над село Гигинци ще се проведе на манастирските ливади в дните от 12 до 14 юли.

На Църногорския събор ще бъдат представени културата, талантите, музиката, традициите, обичаите, словесният фолклор, облеклата, занаятите и духа на Граово. Проявата включва и изложение на традиционния български поминък на Граовския край - животновъдството.

Наред с богатата музикална програма ще има голям фермерски базар, където свои продукти ще предложат и манастири от страната и чужбина. Животновъди ще участват в изложение на местни породи животни.

Посетителите на събитието ще имат възможността да разгледат "Алеята на занаятите" и да видят възстановка на българско село, хайдушки кът, изложение на български носии от различните етнографски области, майстор на грънчарско колело, Бусинска керамика.

Броят на изпълнителите е 1016 /с 300 повече от миналата година/ - 160 професионалисти и 856 любители. Най-малкият участник в програмата ще бъде от НЧ "Пробуда -1935 г." в пернишкия квартал "Бела вода" - бебе на 8 месеца, което заедно с майка си ще участва в ревюто на 100-годишни носии. Най-възрастната участничка ще бъде Василка Якимова на 93 години - разказвачка от при НЧ "Спасовица - 2008 г." - с. Николичевци, община Кюстендил.

Входът за събитието е свободен.

Негови организатори са Инициативен комитет с председател областния управител Ирена Соколова, КРИБ - Перник, кметовете на общините в региона, общественици. Събитието се провежда с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква. Генерални спонсори са "Асарел Инвестмънт" и Общинска застрахователна компания - Перник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама