Повдигнаха задочно обвинение на убиеца на поклонника от похода "Светият път"

14:31, 06 авг 19 25 1363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повдигнато е задочно обвинение за умишлено убийство по чл.115 от НК на 46-годишния Д.К., задържан в Хърватия. Това съобщи на пресконференция говорителят на Окръжна прокуратура в Перник прокурор Николай Цветков.

По думите му са събрани достатъчно доказателства, че Д.К. е убил 77-годишния Коста Янков от Бургас - участник в поклонническия поход "Светият път", посветен на 550 - годишнината от връщане мощите на Св. Йоан Рилски в Рилската света обител.

Загиналият Коста Янков бил ентусиаст, въпреки преклонната си възраст многократно участвал в такива походи, разказа Цветков. Заради здравословни проблеми той се движел встрани от групата, по асфалтов път, понеже не можел да преминава пресечени местности. На фаталния 29 юли групата правела преход от село Кладница до Горна Диканя и Дрен. Бай Коста казал, че знае пътя и ще чака останалите в черквата в село Дрен, където всички трябвало да пренощуват. Вечерта обаче туристите не го намерили и на следващия ден походът продължил без него.

Пристигайки в Дрен, 77-годишният бургазлия, който имал зрителни проблеми, погрешно влязъл в силно осветена къща, която помислил за черква. Вътре били майката и 10-годишната дъщеря на извършителя. Малко след бай Коста в къщата дошъл и Д.К. Без да дочака отговор от туриста какво търси в дома му, той започнал да го бие с юмруци и да го рита. Изнесъл го на двора и там го умъртвил с тояга. После заедно със свой съсед изхвърлили тялото край пътя, където поклонникът бил намерен на другия ден.

Веднага след извършване на деянието, Д.К. тръгнал за Италия, където живеел. Той бил шофьор на ТИР и при всяко пристигане в България отсядал при майка си в Дрен. В минало време имал криминални регистрации за дребни престъпления, каза Цветков. Прокурорът допуска след екстрадиране на извършителя, обвинението към него да бъде преквалифицирано в по-тежко.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама