Обявиха частично бедствено положение в Дупница

20:57, 13 авг 19 25 3364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Частично бедствено положение за част от територията на община Дупница обяви кметът Методи Чимев заради усложнената обстановка, предизвикана от пожар в следствие на натрупани различни по вид отпадъци под мост на автомагистрала „Струма“ и в землището на село Грамаде. Димът от големия пожар стигна до Благоевград и Кресненското дефиле, предава БГНЕС.

Огънят е пламнал по-рано в склад на предприятие „Феникс Ресурс” под моста на магистрала "Струма". Пожарът се е разразил на разклона за селата Блажиево и Грамаде. На пътя Блажиево – Пульовата воденица, има патрул на “Пътна полиция”, който не допуска никой да минава в посока на пожара. Хората от къщите в Пульова воденица са евакуирани. На място дежурят доброволци.

Леснозапалимите материали, струпани под колоните на моста, на изхода на Дупница, са горели много буйно, тъй като става дума за огромни топове хартия и пластмаса за вторични суровини.

Огнеборците са се били съсредоточили върху гасенето на струпаните материали под моста на АМ„Струма”, а огънят е тръгнал на юг към Блажиево и целия стар път Дупница – Блажиево.

Обявеното частично бедствено положение е в сила до 24.00 часа на 14 август за провеждане на необходимите неотложни аварийно – възстановителни работи (НАВР).

На място са пристигнали огнеборци от Самоков, Благоевград, техниката на ВиК-Дупница и десетки доброволци.

Има екипи на Областно пътно управление и на МРРБ, за да установят какво е състоянието на основите на моста на автомагистрала "Струма" и дали има компрометирани елементи.

Кметове и кметски наместници на засегнатите населени места от общината трябва да започнат незабавно провеждане на планираните дейности за защита на живота и здравето на населението и опазването на околната среда. Щабът за изпълнение на Общинският план за защита при бедствие трябва да премине при непрекъснат режим на работа, нареди кметът Чимев.

Очакват се резултати от замерване на въздуха, за да се установи дали има опасни газове над допустимото.

Автомагистралата остава затворена за преминаване на МПС-та, а е разрешено преминаването по Главен път Е-79.

Освен обгазен град Дупница бе и блокиран след затварянето на магистралата. Преди това друг пожар горя - над тунелите на града. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама