Обявиха превантивно област Перник за санитарна зона, за да не се допусне заразата от африканска чума

21:10, 19 авг 19 / Общество 25 1717 Topnovini
1

На заседание на Областната епизоотична комисия в Перник беше взето решение цялата територия на област Перник да бъде обявена за санитарна зона.

Мярката се предприема, за да не се допусне заразата от Африканска чума по свинете /АЧС/ в региона, съобщава БТА. 

Констатираха африканска чума и в Перущица

"Собствениците на прасета, отглеждани в стопанства тип "заден двор", са призовани до 10 септември да предприемат доброволното им умъртвяване. Всеки стопанин, който се погрижи за своите животни, консервира месото им и обезпаразити и дезинфекцира помещенията, в които са били, ще получи сумата от 300 лв. за обезпечаване на санитарно-хигиенните действия", заяви областният управител Ирена Соколова. 

Тя отбеляза, че грижата за здравите прасета в момента, както и за възстановяването на популацията през следващата пролет, изисква предприемането на превантивните действия.

На заседанието беше посочено, че Перник е сред трите области в страната, които на този етап не са засегнати от заболяването.

Съобщено беше, че проба от умряло прасе в земенското село Габров дол е изпратена в сертифицирана лаборатория в София, от която до дни се очаква изясняване на причините на смъртта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани