Първи случай на африканска чума по свинете в област Перник

16:05, 27 сеп 19 25 2087 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първи случай на африканска чума по свинете е констатиран в област Перник. Заболяването е регистрирано на територията на община Брезник, съобщава БНР. 

Турист е намерил мъртво диво прасе в планината Любаш и е сигнализирал Ловно-рибарското сдружение в Брезник. Оттам сигналът е препратен до всички институции.

Установиха трети случай на африканска чума в област Благоевград

Предприети са необходимите мерки, взети са проби, животното е било загробено, според санитарните изисквания, направена е и дезинфекция. Резултатите от взетите проби са положителни, потвърдиха от Областната дирекция по безопасност на храните в Перник.

Със заповед на директора на Регионална дирекция на горите в Кюстендил е забранен достъпът на физически лица и превозни средства в инфектираната зона, в която попадат ловностопанските райони Садовик, Красава 1 и Станьовци на територията на община Брезник, Велиново и Филиповци- в община Трън и „Букова глава” към Държавно ловно стопанство „Витошко- Студена”. Забраната е в сила от днес до 27 ноември.

Заради потвърдения случай на африканска чума по свинете в Перник днес извънредно заседава Областната епизоотична комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама