Установиха причината за червеното оцветяване на водите на река Струма

20:46, 28 ное 19 25 4235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Локализиран е източникът на днешното замърсяване на река Струма, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ - Перник, цитирани от БНР.

При извършената проверка, която е продължила повече от пет часа, е установено, че червеното оцветяване на водите на реката идва от канал под жп линията на гара „Разпределителна”.

Река Струма се оцвети в червено край Перник

Взети са проби от реката, като по искане на РИОСВ от Изпълнителната агенция по околна среда ще изследват всички физикохимични показатели за характеризиране на повърхностните води в т.ч. и специфични замърсители, включително тежки метали и приоритетно опасни вещества.

Първоначалните резултати от взетата водна проба на река Струма при моста на гара „Разпределителна“ са показали завишения по показател електропроводимост. В проверката са участвали всички експерти от РИОСВ, разпределени в няколко групи.

Проверени са всички потенциални замърсители по течението на реката, всички колектори от квартал “Изток“ до центъра на Перник, както и предполагаеми замърсители в района над бившия клон „Мир“ и кварталите “Сини вир“, “Железни заводи“ и „Хумни дол“.

Единият от екипите е извършил проверка в „Стомана индъстри“ и „Колхида метал“. При оглед на шахти и колектори не е установено замърсяване на отпадъчните води и на двете дружества. Проверката ще продължи и в утрешния ден.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама