Перник обявява бедствено положение заради кризата с водата

08:00, 21 дек 19 25 2691 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес Община Перник обявявява бедствено положение заради водната криза. От 18 ноември в Перник и в още десет населени места в общината е въведен воден режим. До тежката ситуация посред зима се стигна заради драстичния спад на обема на язовир „Студена”.

Водната криза в миньорския град се случва за пръв път от 1993 година. До момента Перник беше на воден режим всеки ден по 10 часа – пет часа сутрин и пет часа вечер. В сряда градът премина на по-строг режим на водата.

Жителите на централната част на Перник и квартал "Изток", както и в Батановци, имат вода от 14 до 22 часа. В ниската част на квартал „Църква“ вода ще се подава от 5 сутринта до 12, а във високата - от 17 до 22 часа.

Тази седмица кабинетът отпусна близо 3 млн. лв.  на Община Перник като първа неотложна мярка за решаване на водната криза в града. Финансовата подкрепа ще даде възможност на кмета на Перник в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия. Отделно от това Регионалното министерство отпусна на Община Перник 2 млн. лв. от собствения си бюджет. С тях ще се изгради временно аварийно съоръжение по трасето с. Чуйпетлово – с. Боснек – яз. „Студена“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама