В Перник подготвят изграждането на голямо сурвакарско село

09:56, 08 яну 20 25 1983 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Перник подготвят изграждането на голямо сурвакарско село догодина. Заедно с ремонтните дейности, които се извършват във връзка с водната криза в града, кметът на Перник Станислав Владимиров обеща градът да има по-европейски облик след година-година и половина.

"Догодина се готвим да направим една много по-мащабна "Сурва", каза Станислав Владимиров пред БНТ и добави: "Още от сега започва проектирането и подготвяме изграждането на голямо сурвакарско село. Искаме да надградим нашата "Сурва", да бъде още по-мащабна, по-красива и да стане целогодишен продукт, който може да привлича туристи в моя град".

Перник остава без Сурва 2020

По думите му, отменянето на фестивала тази година със сигурност се отразява на местната икономика. "Има разочарование, няма как. Със сигурност се отразява на местната икономика, но не в приходите на общината, което също е голям минус за нашата община. При организирането на толкова голям по мащабите си фестивал общината не може да се възползва чисто икономически. Затова ви казах, че догодина "Сурва" ще бъде много по-различна и това ще бъде едно от добрите ни пера в приходната ни част, която след това ще бъде разходвана за култура".

Перничани предлагат „Сурва” да се проведе в София

Той коментира и ситуацията с водната криза, заради която тази година "Сурва" няма да има. "Няма как все лошо да е. Ще преминем през това изпитание. Основните краткосрочни и дългосрочни мерки, които бяха набелязани, ще се реализират в следващите месеци. Това са ремонт на двете ни пречиствателни станции, на довеждащите водопроводи, по които губим огромна част от питейната вода. Започва и ремонт на канализационната ни мрежа. Ще се наложи да изтърпим, но със сигурност Перник ще бъде далеч по-европейски след година-година и половина", каза Владимиров.

"Най-тежките месеци ще са януари и февруари", предупреди кметът. Заради по-ниските температури, водоизточниците намаляват. "Притокът в момента е около 100-120 литра. Оттокът сме го ограничили да не превишава 300 литра в секунда, това са разчетите на ВиК дружеството, за да може да имаме вода през януари, февруари и март", обясни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама