Перник поиска втора станция да мери чистотата на въздуха (Обновена)

12:11, 17 яну 20 / Общество 25 486 Topnovini

публикувана 9.00 ч/ обновена 12.10 

Кметът на община Перник Станислав Владимиров е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите за поставяне на още една станция за измерване на качеството на въздуха в Перник, съобщи БНР.

Желанието на общината е тя да бъде поставена в близост до индустриалната зона, където освен предприятия има жилищни квартали с училища и детски градини. Това ще даде една по-точна и пълна картина за състоянието на атмосферния въздух и в тази част на града.

За същото настоява отдавна и местното екосдружение „Дишай Перник”, според което  местоположението на сегашната измервателна станция не е подходящо. Позицията на сдружението е, че са необходими още две станции, в чийто обхват да попадат ТЕЦ „Република” и „Стомана индъстри”.

По думите на кмета Станислав Владимиров, въпреки скромните средства, с които общината разполага, в проекта за бюджет за тази година е заложено поставянето на филтри в част от домакинствата, които се отопляват с твърдо гориво.

По информация на bTV днес няма превишение на нивата на серния диоксид във въздуха на Перник днес. Отклонения обаче бяха регистрирани два поредни дни.

Към 8 часа сутринта серният диоксед във въздуха е 11 микрограма на кубичен метър, много под часовата норма, заяви експерт в РИОСВ. Прахта също е под нормата. Стойностите са такива от вчера след 15 ч., когато се променят атмосферните условия.

„В предишния кметски мандат имаше възможност за кандидатстване за финансиране по програма Околна среда и води, за 11 млн., които бяха разпределени за 7 града. За съжаление Перник не е изготвил качествена програма и не е получил пари. Те щяха да бъдат насочени към всички, които използват твърдо битово гориво и сега ще трябва със собствени средства да подобряваме качеството на въздуха“, обясни кметът на града Станислав Владимиров.  

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 71 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.