Камарата на строителите ще помага за безводието в Перник

11:37, 23 яну 20 / Политика 25 1127 Даяна Дюлгерова

Министерски съвет поиска съгласие от Столичния общински съвет през мрежата на Столична община да бъдат насочени води през водосбора на „Белмекен“ към язовир „Бели Искър“, стана ясно по време на брифинг в Министерски съвет. 

Миналата седмица управляващите предложиха нов план за излизане от кризата с безводието. Той предвижда вода за миньорския град да идва от водосбора на язовир „Белмекен“, след като от него тя бъде прехвърлена в язовир „Бели Искър“. Така през софийската ВиК мрежа тя ще достига до резервоар „Мало Бучино“, а оттам ще се изгради 13.5 км тръбопровод до Перник.

Камарата на строителите предлага помощ и подкрепа за изграждане на помпена станция и водопровод от „Мало Бучино“ до Перник. Те са обещали пълна мобилизация, така, че в максимално кратки срокове водопроводът да бъде изграден.

София започва да подава вода на Перник след 45 дни (Обновена)

Изпълнителният директор Валентин Николов обясни, че камарата на строителите винаги е откликвала на сериозни проблеми. „Сега се чувстваме задължени да помогнем на гражданите на Перник. Не можем да ги оставим без вода. Готови сме с хора и техника да се включим във всички етапи на изграждане на трасето, за да не допуснем този град да страда“, отбеляза той.

Средствата за проекта все още не са отпуснати, защото не се знае окончателната стойност. Икономическият министър Емил Караниколов обясни, че това ще се случи на извънредно заседание на кабинета, и призова да се спре със спекулациите, че инвестицията струвала само 5 млн.

През декември кабинетът отпусна 30 млн. лв. за Перник. Преди това градът получи над 4 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването и подмяна на утаителите в пречиствателната станция за питейни води.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани