Камарата на строителите ще помага за безводието в Перник

11:37, 23 яну 20 / Политика 25 2680 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Министерски съвет поиска съгласие от Столичния общински съвет през мрежата на Столична община да бъдат насочени води през водосбора на „Белмекен“ към язовир „Бели Искър“, стана ясно по време на брифинг в Министерски съвет. 

Миналата седмица управляващите предложиха нов план за излизане от кризата с безводието. Той предвижда вода за миньорския град да идва от водосбора на язовир „Белмекен“, след като от него тя бъде прехвърлена в язовир „Бели Искър“. Така през софийската ВиК мрежа тя ще достига до резервоар „Мало Бучино“, а оттам ще се изгради 13.5 км тръбопровод до Перник.

Камарата на строителите предлага помощ и подкрепа за изграждане на помпена станция и водопровод от „Мало Бучино“ до Перник. Те са обещали пълна мобилизация, така, че в максимално кратки срокове водопроводът да бъде изграден.

София започва да подава вода на Перник след 45 дни (Обновена)

Изпълнителният директор Валентин Николов обясни, че камарата на строителите винаги е откликвала на сериозни проблеми. „Сега се чувстваме задължени да помогнем на гражданите на Перник. Не можем да ги оставим без вода. Готови сме с хора и техника да се включим във всички етапи на изграждане на трасето, за да не допуснем този град да страда“, отбеляза той.

Средствата за проекта все още не са отпуснати, защото не се знае окончателната стойност. Икономическият министър Емил Караниколов обясни, че това ще се случи на извънредно заседание на кабинета, и призова да се спре със спекулациите, че инвестицията струвала само 5 млн.

През декември кабинетът отпусна 30 млн. лв. за Перник. Преди това градът получи над 4 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването и подмяна на утаителите в пречиствателната станция за питейни води.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама