Радомир иска вода от Перник, за да разреши кризата

21:36, 30 юни 20 25 2532 Шрифт:
Редактор:

Кризата с водата в Радомир се задълбочава, а за разрешаването ѝ Радомир иска вода от Перник.

На сесия на местния ОбС днес е взето решение да бъдат предприети необходимите действия за възстановяване статута на помпена станция „Крапец”, намираща се във водосбора на язовир „Студена”, като резервен водоизточник, съобщава БНР.

Съветниците са възложили на кмета Пламен Алексиев да запознае с взетото решение министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, както и кмета и ОбС в Перник.

Помпена станция „Крапец” се намира във водосбора на язовир „Студена”. В разгара на водната криза в Перник тя беше запечатана след като проверка установи нерегламентирано пренасочване на вода към Радомир, което било позволено само в условията на аварийна ситуация.

По думите на кмета на Радомир помпена станция „Крапец” е резервна за високата зона на град Радомир, село Копаница, ПСОВ „Батановци” и махала „Андрейна” на град Батановци.

В момента те се захранват от помпена станция „Сиреняците” в село Стефаново. През последния месец обаче заради сериозното намаляване на водните количества в извора помпите все по-често изключвали.

МОСВ отпусна още 250 хил. куб. м. вода от "Студена" за питейно-битови нужди на Перник

„Трудно ми е да кажа, перничани от днес имате вода, започвайте да я раздавате другаде. Решение за да дойде вода в Перник от София взе Софийския общински съвет. Дали вода от Перник да се дава на други градове трябва да го реши град Перник”, заяви  екоминистърът Емил Димитров.

Председателят на ОбС в Радомир Светослав Кирилов заяви, че очаква положителен отговор от Перник. Той коментира, че язовир Студена е близо до пълния си капацитет и се надява така, както София помогна на Перник и Перник да прояви съпричастност към проблема в Радомир.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама