Плевен отново става столица на кукленото изкуство за малки и големи

17:40, 03 юли 19 / Култура 25 1402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Плевен отново се превръща в столица на кукленото изкуство.

От 04 до 08 юли 2019 г. Плевен за втори път ще бъде домакин на фестивала за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле”, който още с първото си издание миналата година силно заяви мястото си в културния календар.

Инициативата беше представена от началника на отдел „Култура” в Община Плевен Стефка Григорова, от директора на ДКТ „Иван Радоев” Васил Василев, Калина Вагенщайн, директор на Фондация „Арт Офис”. На срещата присъства и един от творците – Християн Бакалов, който ще представи артистичен експеримент, съчетаващ визуално изкуство, движенчески театър и пърформанс.

Програмата на второто издание на „Шарено петле” опитва да отрази най-новите тенденции в развитието на кукленото изкуство, представят се част от най-добрите продукции от изминалия театрален сезон, като се стреми да задоволи интереса на различни възрастови групи зрители, допълни Калина Вагенщайн.

Тази година афишът включва 11 прояви в продължение на пет дни, събитията ще се състоят в различни пространства на ДКТ „Иван Радоев”, както и на открито пред него. Нито едно представление няма да бъде отложено заради лошо време, за всяко има вариант да се провежда и на закрито в театъра.

Сред акцентите в това издание са култовият мюзикъл „Авеню Кю” на Столичния куклен театър, независимите спектакли „Аз, Сизиф” и „Кокошка с брошка”, всеки от които е имал няколко десетки участия във фестивали на три континента; носителят на тазгодишната наградата „Икар” за куклено изкуство „Филифьонката, която вярваше в бедствия” по Туве Янсон, както и иновативната по форма и съдържание инсталация на Християн Бакалов „PURE”. За най-малките зрители са предвидени интерактивни представления и ателиета за изработка на кукли.

Всички представления са безплатни, но входът ще става с пропуски, които могат да се получат на касата на ДКТ „Иван Радоев”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама