Плевен посрещна Съединението с концерт на 120 музиканти пред паметника "Майка България"

12:05, 06 сеп 19 / Култура и наука 25 2194 Topnovini
1

Плевен за първи път посрещна празника на Съединението с концерт на 120 певци и инструменталисти пред паметника "Майка България", който е издигнат в подножието на хълма към Панорамата "Плевенска епопея".

Под мотото "Съединението прави силата" всички професионални музикални институти на града изнесоха под открито небе вълнуващ двучасов спектакъл под диригентството на младия пианист Георги Милтиядов. Негова бе идеята за музикалното събитие, той бе автор на впечатляващи оркестрации и аранжименти на прочути музикални творби от класиката до днешния ден, предаде БТА.

Силно начало постави изпълнението на песен от "Кармина Бурана" от Крл Орф.

Вълнуващ акцент беше съвременен прочит на "Девойко, мари, хубава, девойко", изпълнена от хора на Северняшкия ансамбъл, хор "Гена Димитрова", Биг-Бенд - Плевен, Плевенската филхармония и квартет ГеоМарЧаЛо. Водещ и изпълнител бе и актьорът Камен Воденичаров. Музикантите, освен класика и българска музика, поднесоха по оригинален начин световни хитове от популярната музика.

Хилядната публика, изпълнила до краен предел всички пространства на пешеходния булевард "Генерал Скобелев", както и балконите на съседните многоетажни сгради, аплодираше изпълнителите с възгласи "Браво!". Спектакълът завърши с изпълнение на химна и илюминации.

Честването на 134 години от Съединението на България ще продължи в Плевен по-късно с тържествен ритуал и военни почести пред паметника на Четвърти плевенски пехотен полк.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Страхувате ли се от коронавируса?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 94 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.