Чиновническа грешка остави семейства от Плевен без право на собственост

10:15, 01 фев 20 25 3123 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чиновническа грешка остави жителите на блок в Плевен без право на собственост върху собствените им имоти, съобщава Нова телевизия. 

За абсурда те разбрали случайно, когато наскоро семейство от кооперацията решило да продаде апартамента си. От Кадастъра в града отказали да им дадат скица на апартамента, защото установили, че номерацията на жилищата е разменена.

През март един от потърпевшите отива в Службата по геодезия, картография и кадастър, за да поиска скица на имота си. Без да подозира обаче, в Кадастъра в Плевен го очкава изненада.

"Объркали са номерацията на имотите в блока, в който се намира жилището. Това е станало през 2005 година, без да бъдат уведомени живеещите блока. Тъй като има разминаване в нотариалния акт на жилището и номера на имота в Кадастъра, ние не можем да си получим скицата", казва той.

Той обясни още, че не знае как се е стигнало до объркване на номерацията. "Аз не мога да си го обясня - или поради некадърност, или поради немърливост. Ние плащаме данъци на същата номерация, която е била до 2005 г. - ток, телефон, вода, парно, всичко е на този адрес".

Заради ситуацията, купувача на апартамента, се отказва. Потърпевшият и неговите съседи подават заявление с искане за изменение в кадастралния регистър. Два месеца по-късно, от Кадастъра признават, че са допуснали грешка и издават заповед, с която тя бъде поправена.

Преди две седмици административният съд в града я отменя с мотива, че в нея са допуснати съществени нарушения и я връща обратно в Кадастъра - за поправка. 

"Не е практика, случва се. При създаване на кадастралната карта на град Плевен грешно са опознати апартаментите и грешно са нанесени. Това е направено от фирмата изпълнител по договора, който е сключен по изготвяне на кадастралната карта. Не са имали достатъчно информация как точно са номерирани апартаментите", заяви началникът на Служба по геодезия, картография и кадастър в Плевен инж. Боряна Иванова.

След като от Кадастъра прехвърлиха отговорността към вече несъществуващата фирма някога наета за изготвяне на кадастралната карта, заявиха, че предстои да издадат нова заповед за изменение. Ако съдът отново не я отмени, собствениците ще разпологат имотите си и по скица, още следващия месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама