Плевен може да остане без тестове за коронавирус

10:33, 28 апр 20 25 3259 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Лабораторията към Медицинския университет в Плевен има проблеми с тестовете за коронавирус от няколко дни. Това съобщи ректорът на висшето учебно заведение проф. Славчо Томов.

По думите му причината за това е промяната в епидемиологичната обстановка в града. „Имаме нарастване на броя на случаите. Беше регистрирано едно много сериозно огнище, което ние трябваше да обхванем максимално. Със съдействието на РЗИ успяхме да обхванем максимален брой случаи – над 140“, обясни проф. Томов пред Нова телевизия.

1 387 са заразените с COVID-19 у нас, има две нови жертви

Лабораторията е изследвала целия цех, който се превърна в огнище на заразата от COVID-19. Сега целта била да се обхванат таргетни групи – в цехове. „Между 35 и 40% от изследваните служители на това предприятие се оказаха позитивни“, каза още ректорът на Медицински университет – Плевен.

По думите му, ако лабораторията работи на пълен капацитет, тестовете, с които разполага тя ще свършат за една седмица. Проф. Славчо Томов е категоричен, че причината за недостига на такива е много високото търсене на такива.

През последната седмица се оформя огнище на коронавирус в шивашкото предприятие „Мизия“. Това пък обясни директорът на РЗИ – Плевен д-р Николай Деков. „Успяхме почти на 100% да обхванем контактните лица. От изследваните 153 проби, 106 са с положителен резултат“, допълни д-р Деков.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама