Пловдивски студенти пресъздадоха славянската митология в компютърна игра

19:00, 27 ное 18 / Култура 25 1606 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Студенти по право, история, етнология и компютърна информатика от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ обединиха сили, за да „съживят“ културата и митологията на средновековна Източна Европа. Тъй като екипът цели да твори в модерен формат „съживяването“, е под формата на компютърна игра „Mythos” в жанра ARPG (Action role-playing game) – екшън-ролева игра, която използва образи и персонажи от славянските митове и българския фолклор.

Всичко – от богове и самодиви до чудовища и змейове, намира своето място в наратива на играта. Самата история, в духа на родните повели, проследява приключенията на двама братя, които са изправени пред множество изпитания, за да предотвратят приближаващ апокалипсис.

Играчите ще имат възможност да развият свои герой – изграден от собствените им избор и предпочитания. Той ще бъде изправен срещу загадъчен, тъмен враг. Въоръжени с различни предмети и заклинания, играчите ще могат да изследват жив и вълнуващ свят, гъмжащ от неразкрити тайни.

Студентите заедно с по-опитни специалисти в сферата създават „1AM Studios“, чийто проект е „Mythos”. Всеки един работи в сферата на образованието си, с изключение на юриста, който е автор и мениджър на проекта. От Философско историческия факултет са социалният антрополог (Катедра „Етнология“) и историкът (Катедра „История и археология“). Те търсят информация и проверяват нейната достоверност. Обучаващите се в специалност „Информатика“ на Катедра „Компютърна информатика“ към Факултет по математика и информатика са ангажирани с програмирането на играта.

През декември „1AM Studios“ ще даде начало на Kickstarter кампания за набиране на средства, с които да се реализира идеята. Феновете, подкрепили проекта, ще получат ексклузивни артикули – като физическо копие на играта, саундтрак, приказна книга с историята на играта и много други награди. Името на всеки дарител ще присъства в специално обозначена секция в играта, а дарилите по-високи суми ще получат възможността да бъдат част от света на Mythos.

В момента на Facebook страницата на „1AM Studios“ тече събитие, което дава шанс на всички почитатели на проекта да решат съдбата на някои от ключовите фигури в историята на играта. Всички избори ще имат пряко въздействие върху наратива и съдбата на „Mythos“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама