Настаняват ромите от Войводиново в общински жилища

15:45, 11 фев 19 25 1388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На ромите от махалата във Войводиново ще им бъде дадена възможност да бъдат настанени в общински жилища. Тъй като Община Марица, към която административно се води населеното мяста, не разполага с такива, ще стане ясно на по-късен етап къде точно ще са те. За целта ще се търси съдействие от Областния управител на Пловдив Здравко Димитров, пише Dariknews.

Това стана ясно на срещата в община Марица за решаване на проблема с незаконните ромски постройки в селото, на която присъстваха кметът Димитър Иванов, жители на Войводиново, представители на етноса и на правозащитни организации. 

До тук се стигна след като в събота във Войводиново се появиха около 30 обитатели на ромската махала на селото, които поискаха да се върнат в къщите си и да останат там. Това предизвика напрежение сред жителите на пловдивското село, които излязоха на протест.

След намесата на полицията, не беше допуснато нарушение на обществения ред.

Ромската махала в селото опустя след инцидента с пребития 33-годишен Валентин Димов - командос от специалните сили. Това предизвика напрежение и жителите на Войводиново излязоха на масови протести с искания за справедливи наказания на нападателите от ромски произход, премахване на незаконните постройки и изселване на незаконно пребиваващите.

Местната власт вече събори част от незаконните ромски къщи във Войводиново. 17 от заповедите за премахване се обжалват от ромите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама