Жълт код е обявен за обилни валежи в 15 области на страната

06:20, 04 юни 19 25 4236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури отново е обявен за цяла Западна България. Той е в сила за 15 области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Габрово, Ловеч, София и София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

През следващото денонощие облачността ще е значителна и с временни прекъсвания ще продължи да вали дъжд. Главно в Западна и Централна България краткотрайните валежи, на места, отново ще са интензивни, придружени с гръмотевици, градушки и временно усилване на вятъра. Привечер валежите ще отслабват и на много места ще спрат. Над източните райони облачността временно ще се разкъсва и намалява. Ще има и валежи, но на по-малко места и по-слаби. В западната половина от страната ще е почти тихо, в източната ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 20 и 25 градуса.

По Черноморието облачността ще е разкъсана, на места ще има превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха: 21-24 градуса. Температурата на морската вода е 21-23 градуса, на север от нос Калиакра е около 17. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър: в масивите от Западна България - от запад-северозапад, а в Източна - от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16 градуса, на 2000 метра - около 9 градуса.

В сряда и четвъртък въздушната маса над страната ще остане неустойчива. В следобедните часове и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи и гръмотевични бури. Остава повишена вероятността за локални интензивни явления и градушки, но в сравнение с предишните дни, те ще са на по-малко места. Преди обяд и в източните райони ще е почти без валежи. Там ще има и повече слънчеви часове, ще духа слаб вятър с южна компонента, температурите ще са по-високи. Максималните в четвъртък ще са предимно между 22 и 27 градуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама