Местните във Войводиново недоволстват от делата на ромите в Страсбург

08:41, 28 авг 19 / Общество 25 1514 Topnovini
1

Жителите на ромската махала в село Войводиново съдят страната ни в Страсбургзаради принудителното им изселване. То се случи след нападението над командоса Валентин Димов, който беше пребит навръх Богоявление от братята Асен и Борис Пакетови – също живеещи в махалата. Причината за агресията беше забележка за неправилно пресичане.

Част от изселените роми, чиито домове се оказаха незаконни, вече водят дела срещу България. 55 души са се обърнали за правна помощ към Българския хелзинкски комитет, каза председателят на организацията Красимир Кънев по Нова телевизия.

Ромите от Войводиново съдят България в Страсбург заради разрушените им къщи

Той поясни, че ромите имат претенции не заради разрушаването на къщите им, а заради прогонването им от селото. „Беше им отказано да се върнат, което те поискаха няколко пъти. Освен това, са били подлагани на унижение и дискриминирани”, каза още Кънев. И подчерта, че семействата били прогонени от домовете си, още преди да е било установено, че те са незаконни.

Делата, водени от ромите, предизвикаха недоволство у жителите на Войводиново. А от местната администрация са категорични, че всичките им действия са били съобразени със закона.

България трябва да осигури жилища на роми от Войводиново, реши Съдът в Страсбург

„Не е вярно, че някой е спирал достъпа им до домовете. И не е имало унизително отношение от страна нито на администрацията, нито на полицията”, заяви Димитър Тосев, кмет на Войводиново.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани