Измирането на рибата в Марица е причинено от два вида пестициди

12:36, 28 яну 20 / Общество 25 1180 Topnovini

Токсичното замърсяване, довело до измирането на тонове риба в река Марица, е причинено от два вида пестициди, които се използват за растителна защита, съобщиха от Басейнова дирекция - Източнобеломорски район, предаде БНР.

Обвинение за екокатастрофата в Марица

Пробите показват, че е имало 2 пъти завишаване на нормите в река Пишманка, която се влива в Марица. „За да установим , как се е стигнало до измирането на рибата изследвахме 19 пункта в региона на Пазарджик и Пловдив по 86 показателя“, уточни Марин Маринов от Басейнова дирекция.

„Основната теза, основното съмнение, са откритите концентрации пестициди, за които превишения са налични в река Пишманка и може да се направи връзка с източниците, които са емитирали тези вещества. Там се води следствие, има конкретно предприятие, което е изпуснало т.нар. мленки от пластмаси, които съдържат и опаковки от тези пестициди“, каза той.

Проверяват за нелегална продажба на умрялата риба от река Марица

Това е тежко екологично престъпление, коментира Марин Маринов и не изключи възможността след приключването на следствието, което се води спрямо фирма „Екоинвест“, да ѝ бъде потърсена отговорност и по закона за екологичните щети.

През лятото ще бъде извършен цялостен мониторинг, за да се установи какви са щетите за всички растителни и животински видове в реката. От пловдивската областна управа препоръчват до края на седмицата да не се извършва риболов в този участък и животни да не се водят до реката за водопой.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 14 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.