Измирането на рибата в Марица е причинено от два вида пестициди

12:36, 28 яну 20 25 2436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Токсичното замърсяване, довело до измирането на тонове риба в река Марица, е причинено от два вида пестициди, които се използват за растителна защита, съобщиха от Басейнова дирекция - Източнобеломорски район, предаде БНР.

Обвинение за екокатастрофата в Марица

Пробите показват, че е имало 2 пъти завишаване на нормите в река Пишманка, която се влива в Марица. „За да установим , как се е стигнало до измирането на рибата изследвахме 19 пункта в региона на Пазарджик и Пловдив по 86 показателя“, уточни Марин Маринов от Басейнова дирекция.

„Основната теза, основното съмнение, са откритите концентрации пестициди, за които превишения са налични в река Пишманка и може да се направи връзка с източниците, които са емитирали тези вещества. Там се води следствие, има конкретно предприятие, което е изпуснало т.нар. мленки от пластмаси, които съдържат и опаковки от тези пестициди“, каза той.

Проверяват за нелегална продажба на умрялата риба от река Марица

Това е тежко екологично престъпление, коментира Марин Маринов и не изключи възможността след приключването на следствието, което се води спрямо фирма „Екоинвест“, да ѝ бъде потърсена отговорност и по закона за екологичните щети.

През лятото ще бъде извършен цялостен мониторинг, за да се установи какви са щетите за всички растителни и животински видове в реката. От пловдивската областна управа препоръчват до края на седмицата да не се извършва риболов в този участък и животни да не се водят до реката за водопой.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама