Откриха нелегално сметище на брега на река Чая

17:09, 03 фев 20 / Общество 25 1313 Topnovini

Нелегално сметище е открито на брега на река Чая в землището на село Катуница, съобщиха от Областната администрация на Пловдив, предаде БТА. 

Недоволство в Батак заради тонове италиански боклук

Експерти и еколози от община Садово са започнали проверка на нерегламентирано сметище. Сигналът е подаден от жител на селото. Според кмета на общината Димитър Здравков на мястото има струпано огромно количество строителни, битови и промишлени отпадъци.

Сметището се намира в терен, изцяло държавна собственост, какъвто е и статутът на реката. Здравков добави, че този проблем е много стар и с него е бил запознат и бившият министър на околната среда и водите Нено Димов.

За проблема потвърди и Йордан Кюмюрджиев, директор дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" към Областна администрация - Пловдив. Сред отпадъците има чували с надписи "made in Spain", в които се виждат метални стружки и ако те попаднат във водата на реката, са явна опасност за рибите, каза още Кюмюрджиев.

Мъртва риба и в река Чая

Директорът на РИОСВ разпореди проверка. Освен с експерти от екоинспекцията, екипът е с представители и на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Икономическа полиция. В момента проверяващите са на мястото и извършват щателен оглед.

На място е установено и замърсяване на дигата и коритото на река Чая с отпадъци със смесен характер. При направения обход освен това е установено и замърсяване в землището на община Родопи със значителни размери. Ще се дадат предписания за почистване и ще се предприемат съответните административни мерки срещу собственика на терена, допуснал замърсяването.

На собствениците на терените (общински и частни лица) ще се даде предписание за почистване на замърсения терен в съответствие със Закона за управление на отпадъците (ЗУО), а екоинспекцията ще следи стриктно за изпълнението им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани