Разследват незаконно депо за отпадъци край пловдивското село Ягодово

16:52, 10 фев 20 25 2301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Незаконно депо за отпадъци е действало поне от пет години край село Ягодово, разкри проверка, инициирана от Пловдивската областна управа. Тя беше провокирана след откритото сметище край дигата на река Чая до Катуница. Тогава стана ясно, че освен край реката, отпадъци се складират и в землището на Ягодово, съобщи БНР.

За случаите ще бъде сезирана прокуратурата, обяви пловдивският областен управител Дани Каназирева. Въпреки сигналите, до момента реакция от институциите няма, добави тя.

Собственикът на депото крайо Ягодово и по поречието на река Чая е един и същи човек, предаде БГНЕС.

Германска телевизия: Заради боклука на Европа страдат децата в България

40 декара обхваща незаконното депо край Ягодово. Разпростира се на шест имота, пет от тях са частни. Първо са извличани без разрешение инертни материали, като след това в изкопите е изхвърлян боклука и е запръстяван.

До момента има два пласта депонирани отпадъци, уточни Дани Каназирева. "Няма какво да се лъжем. През годините са депонирани, събирани пари, включително кантар е имало. Редица фирми знаят много добре, че там срещу далеч по-ниска цена са си депонирали отпадъците", добави тя.

Подготвят карта на незаконните сметища в Ямболска област

От тук нататък очакваме прокуратурата и МВР да установят коя е фирмата и кой е собственикът ѝ, извършвал тази незаконна дейност", подчерта Каназирева. Тя допълни, че със сигурност той има отношение и към изхвърлените отпадъци под дигата на река Чая.

Междувременно от Басейнова дирекция заявиха, че проверките на водата и в двата района не показват замърсяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама