„Александровска“ набира спешно дарения за покупката на 5 респираторни апарата

16:40, 20 мар 20 / София 25 3536 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова
"Александровска" болница набира средства за закупуването на респираторни апарати от Япония. Болницата е едно от трите лечебни заведения, което заедно с "Пирогов" и ВМА, беше определено от здравното министерство да приема хора със съмнения за коронавирус

"Петнадесет NKV-550 Nohon Kohden вече са договорени и поръчани, като за 10 от тях са осигурени средства от големи корпоративни дарители. Сумата от 222 000 лв. за останалите 5 респираторни апарата от общата поръчката не са налични към момента и за събирането им болницата ще разчита на доброволните дарения на физически лица и компании. Дарителската акция #БългарияЗаБългария ще подпомогне болницата за справянето с извънредната ситуация", съобщават от пресцентъра на лечебното заведение.

Парите за Александровска Трифонов е дарил в сметка на Министерство на здравеопазването

“Докато всички сме разпръснати поотделно - по домовете си, спазвайки социална изолация, в мислите си и действията си трябва да сме заедно. Сега е моментът да обединим сили, идеи и ресурси, за да помогнем на първа „фронтова линия“ – нашите медици, в усилията им да се справят с общото изпитание - епидемията от Covid-19” е призивът на дарителската кампанията #БългарияЗаБългария.

"Въпреки тежкия дефицит на респираторни апарати в света в момента,  "Александровска" болницата успя навреме да договори покупката на 15-те апарата, които ще бъдат доставени от Япония след 4 седмици. 2/3 от средствата са дарени безвъзмездно от “Фантастико” и “А1”, но за да бъде реализирана пълната заявка са необходими още 222 000 лева.

Една от най-дефицитните стоки в света, от която се нуждае всяка болница в този тежък момент на настъпване на Covid-19, са респираторните апарати за обдишване. Оборудването с тях е от критична важност за настоящия момент. Въпреки усилията никоя държава не може да се справи с борбата срещу короновирус сама, без активното участие на своите граждани", се казва още в съобщението.

Всички граждани и компании, които могат да помогнат в този критичен момент, могат да го направят тук: helpcarma.
 
В същото време от Транспортна болница в Пловдив съобщиха, че ще бъдат напълно готови и от четвъртък могат да приемат при необходимост пациенти със съмнения за коронавирус,  с лека и средно тежка симптоматика. Това стана ясна на проведения Медицински щаб в Областна администрация.

Директорът на болницата д-р  Пламен Павлов съобщи, че реконструкцията в отделенията тече без почивен и лечебното заведение е приведено в готовност с 92 легла.

„Няма да позволя болница да влезне в графика за приема на пациенти със съмнения за COVID-19 без да е има необходимите предпазни средства“, заяви областният управител.

Началникът на „Здравеопазване“ в община Пловдив д-р Калин Калинов каза, че в болница „Свети Мина“ тече подготовката за преструктурирането й като в понеделник ще бъде представен и плана за това.

Областният щаб прие правила за поведение при постъпване  на пациенти в болниците на първа линия, които ще лекуват по-тежките форми. Правилата  ще бъдат изпратени за утвърждаване от Националния щаб.  Утвърден бе и графикът на първите четири болници в Пловдив, които са в готовност  поетапно да поемат заболели.

Областният управител съобщи, че до края на работния ден в понеделник всички болници на територията на Пловдив ще подадат заявленията си за преструктуриране в РЗИ.

 
TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама