Римска мозайка украси предпазни маски срещу COVID-19

15:14, 23 ное 20 25 2944 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Маската като задължителен защитен елемент в ежедневието ни, като моден аксесоар, а вече и като носител на послание, това са мотивите, които подтикнаха екип от Общински институт „Старинен Пловдив” да създадат проекти на предпазни маски с изображения на античните мозайки от Малката и Епископската базилика, съобщи Община Пловдив.

Снимка: Община Пловдив

Изключително красиви елементи съдържат римските мозайки, пренесени върху защитна маска внасят естетика, положителна енергия в настоящата трудна ситуация и популяризират културно-историческото наследство на Пловдив”, споделят за идеята си от културния институт.

Екипът, разработил маските предлага, мотиви за дами, господа и деца. Те ще бъдат изработени от качествен двупластов текстил, за да бъдат комфортни при носене.

Снимка: Община Пловдив

Първите разработени визии бяха пуснати в продажба в средата на ноември. Маските са на цена от 5 лв. и се предлагат в осем  от обектите на ОИ „Старинен Пловдив” – билетения център пред Община Пловдив, туристическите информационни центрове в Стария град и на ул. „Райко Даскалов” №1, Римски стадион, къща „Клианти”, къща на д-р Стоян Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев), Малка базилика и Античен театър.

Колко живота биха могли да бъдат спасени от носенето на маска?

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама