Кой ще управлява временно в Калояново?

11:00, 06 юни 21 / Политика 25 3456 Шрифт:
Ивайло Митков Автор: Ивайло Митков

През миналата седмица общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Калояново предизвикаха тежка политическа криза, която е на ръба да прерасне в социална. С отказа си да подкрепят един от двамата кандидати за временно изпълняващ длъжността кмет на общината, те на практика блокираха възможността да бъде формирано ново управление до провеждането на предстоящите частични избори. Ако тази ситуация се запази още известно време, община Калояново ще бъде принудена да спре работата си и да преустанови изпълнението на всички услуги, които предоставя на своите граждани.

Дотук се стигна след като общинската избирателна комисия отстрани от длъжност предходния кмет Георги Георгиев, заради влязла в сила осъдителна присъда. Кандидатите да заемат временно неговия пост са настоящите му заместници Веселин Бонов и Пламен Николов. Първият от тях е излъчен от БСП, а вторият е от средите на десницата. При гласуването в общинския съвет обаче нито един от тях не успя да събере необходимите девет гласа. През следващата седмица предстои ново гласуване, при което се очаква съотношението на силите да остане същото.

Така се оказва, че ключът към изхода от кризата се държи от групата съветници на ПП ГЕРБ, които разполагат с четири решаващи гласа. Пред тях стоят три възможности. Първата е да подкрепят кандидата на БСП Веселин Бонов. Той има по-голям стаж в общината и се смята, че ще продължи политиката на предходния градоначалник. Ако бъде избран се очаква за заместник-кмет да бъде назначен един от утвърдените лидери на БСП в региона Иван Яков. Той е бизнесмен от Житница, който се смята за приближен до друг влиятелен бизнесмен – Георги Гергов. Запознати със ситуацията в ГЕРБ обаче твърдят, че явната подкрепа за кандидат на БСП би се приела на нож в редиците на партията, заради чистката, на която са подложени техните колеги в цялата страна.

Втората възможност е да бъде подкрепен кандидатът на десницата Пламен Николов. Той се ползва с доверието на общинските съветници от СДС и НФСБ. Добре образован е и енергичен. Ако бъде избран се очаква да той да постави като приоритет привличането на значително европейско финансиране в общината. Подкрепата за Николов би била и стъпка към формирането на широко дясно управление в Калояново.

Третата възможност е съветниците от групата на ГЕРБ да се въздържат отново. Тази опция обаче вече изглежда немислима, защото означава съзнателно блокиране на работата на общината и спиране на социалните услуги в нея. Подобно поведение би се разтълкувало от обществото като бягство от отговорност. Такова гласуване със сигурност ще доведе до силен медиен отзвук, който би нанесъл значителни щети на ПП ГЕРБ на национално ниво. В този смисъл повторното въздържане изглежда възможно само на теория.

В действителност ГЕРБ трябва да направи един прост избор – между лявото и дясното.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама