Властите затвориха неработеща кариера в Белащица

14:25, 09 фев 22 25 2347 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Граждани сигнализираха властите, че кариерите над село Белащица работят, въпреки че концесията е изтекла. Експерти от РИОСВ-Пловдив извършиха спешна проверка и сезираха МОСВ, като компетентен орган по отношение на концесиите за добив на подземни богатства.

Проверката им показва, че не се извършва добивна дейност, няма и тежкотоварна техника по вътрешнокариерните пътища. Последната добивна дейност е осъществявана в периода от 30 декември 2021 до 3 февруари 2022 г., обясниха от областната екоинспекция. Проверяващите са установили, че на терен, собственост на един от концесионерите, разположен извън концесията, има Производствена база, чийто оператор е трето дружество. Производствената база разполага с трошачно-сортировъчна инсталация, която към момента работи и извършва първична преработка на складиран добит материал, който се товари на камиони.

В понеделник граждани блокираха пътя към една от кариерите и спряха над 20 камиона, натоварени с инертни материали. На място отидоха министърът на околната среда Борислав Сандов и пловдивският областен управител Йордан Иванов.

От концесионера „Европейски пътища“ изпратиха изявление по казуса, което съвпада с констатираното от експертите на място. Като изтъкват, че са една от най-големите и уважавани строителни компании в България, заявяват, че са обект на целенасочено възпрепятстване на работата им, без да са налице санкции или установени нарушения. Забранено им е да използват вече добития материал от кариерата и така извършването на договорните им задължения по строителни обекти в цялата страна на практика е блокирано.

„През 2021 г. в законоустановения срок дружеството ни депозира искане за удължаване на концесионния срок за кариерата в село Белащица към Министерство на енергетиката, който изтече на 3 февруари 2022 г. Към настоящия момент кариерата не работи и материали от нея не се добиват. В непосредствена близост до кариерата се намира частен имот, собственост на „Европейски пътищата“ АД, на който се извършва нашата производствена дейност, състояща се в обработка на инертен материал – неизменна част от основната дейност на компанията ни – строителството“, обясняват от компанията и уточняват: „Преработваният от нас материал е добит както от близката Кариера Белащица Юг, така и от други кариери, нямащи нищо общо с тази в Белащица. Тук е мястото да подчертаем, че производствената и добивната дейност са две различни дейности и се извършват от нас повече от 25 години“.

От „Европейски пътищата“ са категорични, че в този случай грубо са погазени принципите на частния бизнес в България. А въвличането на всички възможни институции и специализирани служби по казуса наричат административна репресия. От компанията остро негодуват и срещу това, че служителите им са държани повече от 8 часа без да има нарочно разпореждане, заповед или административен акт за това.

В позицията си от компанията подчертават, че са отворени за диалог и обсъждане на проблемите с местната общност. „Уважаваме правата на всички граждани да протестират и изразяват мнението си, стига с тези си действия да не накърняват правата на останалите“, пише още концесионерът.

От „Европейски пътища“ са поискали среща с министър-председателя и министрите на енергетиката, на околната среда и водите, на икономиката и индустрията и на регионалното развитие и благоустройството, за да се обсъди цялостната държавна политика спрямо сектора, който е от национални значение.

„Оставаме отворени за диалог и намиране на решения в така създалата се ситуация, като едновременно с това имаме готовност да предприемем действия в защита на интересите ни, на нарушената търговска и имиджова репутация, както и за компенсиране на огромните вреди и пропуснати ползи, които търпим“, заявяват още от „Европейски пътища“.

Двете каменни кариери край пловдивското село остават затворени след издаденото предписание от РИОСВ за преустановяване на всякаква дейност, въпреки че извършването на такава не е установено при проверката.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама