Няма напрежение сред населението в Разградско заради чумата

15:51, 02 авг 19 / Общество 25 925 Topnovini

В Разград днес се състоя заседание на Постоянната областна епизоотична комисия. Зам.-областният управител представи пред членовете на комисията заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева по отношение на нови мерки срещу разпространението на Африканската чума по свинете, стобщава БГНЕС.

Директорът на Областна дирекция безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев съобщи, че в повечето общини вече са приключили проверките за свине от типа „заден двор“.

Във всички посетени имоти свинете вече са били заклани от собствениците си, няма напрежение сред населението.

Все още не са приключили проверките в общините Разград и Лозница.

Директорът на Държавно ловно стопанство “Воден Ири Хисар“ инж. Кирил Колев разказа подробности около установяването на първите 6 положителни проби за АЧС, обявени вчера от БАБХ. Първоначално е намерено едно мъртво прасе, след претърсване в района – още 10, а към този момент вече са 32. Колев увери, че всички трупове са загробени при изискваните от ветеринарите мерки.

Служителите в ловното стопанство са ангажирани с претърсване за нови случаи, както и с укрепване на оградата на „Воден Ири Хисар“, тъй като пролуките в нея са предпоставка за разпространение на заразата извън резервата, както и за навлизане на нови заболели животни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи