Полицията проверява ВиК дружества и площадки за отпадъци в Разградска област

19:07, 14 яну 20 25 2556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полицията проверява ВИК дружества и площадки за отпадъци в Разградска област, съобщи днес директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Ивайло Йовчев, предава "24 часа".

Той уточни, че проверките на операторите, предоставящи ВиК услуги са във връзка с разпореждания на главния секретар на МВР с цел установяване на наличното количество питейна вода и възможни проблеми при снабдяването на населението с нея.

СБЛЪСЪК: Ще потушат ли рокадите в кабинета общественото напрежение?

Събраната информация ще се докладва в Главна дирекция "Национална полиция" МВР и след анализ, при възникнала необходимост, ще бъдат извършени допълнителни проверки на конкретни дейности на ВиК операторите, отбеляза старши комисар Йовчев.

Той подчерта, че към момента на извършване на проверките не са констатирани рискове по отношение на водоснабдяването на населението на територията на областта. За последните пет години в Областната дирекция на МВР са образувани 48 досъдебни производства, свързани с неправомерно присъединяване към водопреносната мрежа, каза още старши комисар Йовчев.

Той добави, че същевременно вървят проверки и по спазване на изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за опазване на околната среда. Ще бъдат проверени всички притежатели на отпадъци, относно спазването законовите си задължения. Специално внимание ще бъде обърнато на отпадъци, внесени в страната от чужбина.

По думите на старши комисар Йовчев към момента тече селектиране на обектите, които подлежат на проверка, като ще бъдат предприети действия и за установяване на нерегламентирани депа за съхранение на отпадъци. Ако се установят данни за извършено престъпление от общ характер, незабавно ще бъде уведомена съответната компетентна прокуратура, а при наличие на административни нарушения, ще бъде търсена административно-наказателна отговорност от компетентни органи на нарушителите, допълни директорът на Областната дирекция на МВР в Разград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама