Жълт код за студ и силен вятър в почти цялата страна

08:55, 29 ное 18 25 6489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Снеговалежите постепенно ще отслабнат и до обяд в повечето места ще спрат. Над Западна България и облачността временно ще се разкъса и намалее. В югоизточните райони валежите ще продължат и в следобедните часове все още ще са умерени. Ще духа предимно умерен, по Черноморието - силен, временно и бурен вятър от север-североизток и с него застудяването ще продължи.

Минималните температури в по-голямата част от страната ще са отрицателни - между минус 7 и минус 2 градуса, по Черноморието и в крайните югозападни райони - малко по-високи. Максималните ще са от минус 5-минус 2 градуса в Северна България до минус 1-4 градуса - в Южна, сочи прогнозата на НИМХ-БАН.

Жълт код за ниски температури и силен вятър е обявен почти в цяла България. Предупреждението важи за областите: Перник, София-град, София-област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен и Смолян, където дневните температури ще останат под нулата през целия ден. А в областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали освен ниски температури, ще духа и силен и бурен север-североизточен вятър.

Валежите ще спират, най-късно вечерта в крайните южни райони, където ще са и от дъжд, и от сняг. Температурите ще продължат да се понижават и максималните ще са от минус 1 - по Северното, до 5 градуса - по Южното Черноморие. Температурата на морската вода е 10-13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.
 
В планините в Западна България в сутрешните часове все още ще вали слаб сняг, но до обяд на повечето места ще спре, тогава и облачността временно ще се разкъса и намалее. Най-късно валежите ще спрат в планините в Източна България, там облачността през целия ден ще остане значителна. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Застудяването ще продължи и максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 4 градуса, на 2000 метра - около минус 8 градуса.

В петък над много райони в Северна и Източна България облачността ще е значителна и на отделни места, главно в източните райони, ще превалява сняг. Предимно слънчево ще бъде над Югозападна България, но сутринта в котловините ще бъде с мъгла.

Вятърът ще отслабва, в Източна България ще бъде все още умерен до силен, от север; през нощта срещу събота в много райони ще стихне и минималните температури ще са ниски - между минус 15 и минус 10 градуса, в Южна България - до минус 5 градуса. Дневните температури в Северна България ще остават под нулата - предимно между минус 7 и минус 2 градуса, в Южна ще са между 0 и 5 градуса. От запад ще се появи висока облачност.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама