"Бохеми" от Пучини гостува в Русенската опера

12:30, 04 фев 19 / Култура 25 1751 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 9 февруари в Русенска опера предстои постановка на "Бохеми", една от най-изпълняваните опери в Русе. Една от последните премиери е белязана със скандал - почти се проваля, а в навечерието на един от спектаклите на "Бохеми", на 20 октомври 2013 година клошар подпалил фоайето на Русенската опера.

БОХЕМИ – най-чувствената опера на италианския композитор Джакомо Пучини, за първи път е поставена на сцената на Русенската опера в третия сезон след откриването на съвсем младия оперен театър. Може би това съвсем не е случайно – за младия театър, за младата артистична оперна трупа младежките вълнения и мечтите на героите от „Бохеми“в този исторически момент са близки и дълбоко познати.

Операта на Пучини е едва петата продукция на новосъздадената Русенска опера. Премиерата на първата постановка на „Бохеми“ на русенска сцена се сътояла на 12 октомври 1951 година. Диригент-постановчик е знаменитият български диригент Добрин Петков (1923-1987), който е и един от основателите на русенския оперен театър. Режисьор на постановката е известният режисьор с международно признание и слава Михаил Хаджимишев (1914-1987). Художник е съпругата муАни Хаджимишева, верен сътрудник и художник на много негови постановки, а хор-майстор – Илия Илиев.

Историческата справка показва, че тази постановка е представена в над 80 представления! Първата изпълнителка на Мими е била сопраното Пенка Маринова, а ролята на Родолфо за първи път в Русе изпълнява тенорът Йорго Стефанов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама